MATFISK
   
En liten del av produktionen används fortfarande till matfisk.
Företaget levererar färsk fisk till flera olika restauranger i Ljusdals kommun.
Även till privatpersoner efter beställning.

Ett fiskrökeri finns sen många år och har nu dessutom utökats med
ett rökeri på hjul. En ombyggd amerikansk brandbil blev ett rullande rökeri.

Gammal brandbil ombygd till rullande rökeri

Som förädlad fisk erbjuds:

¤ Varmrökt regnbågslax
¤ Varmrökta pepparsidor av regnbåge
¤ Kallrökt regnbågslax

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Regnbågslax - Oncorhynhcus mykiss

Närings- och energivärde:

Energi: 160.5kcal/671.4kJ
Protein: 18.6g
Fett: 9.6g varav mättat: 2.21g, enkelomättat: 2.82g, fleromättat: 3.62g, kolesterol: 55mg
Vattenl.vitaminer: Folat: 26mcg, Niacin: 8.4mg, B2: 0.2mg, B1: 0.08mg, B6: 0.69mg, B12: 5mcg
Fettlösl.vitaminer: D: 13.6mcg, Retinol (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.9mg
Mineraler: Fosfor: 245mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 69mg, Kalium: 420mg, Magnesium: 25mg, Natrium: 52mg, Selen: 26mcg, Zink: 0.4mg
(per 100 g ätlig del)
Regnbågslaxen har gott om A- och D-vitamin.

Regnbåge är en laxfisk med ursprung från den amerikanska västkusten. Den odlas runt om i världen, en hel del även i Sverige, både i söt- och saltvatten. Vikten brukar ligga under 1kg, men stora odlade exemplar kan bli uppemot 5kg tunga.
Smaken är mild och påminner en del om lax, och köttet varierar i färgen från nästan vitt till ljusbrunt, rosa och rött.
Namnet kommer av det rödvioletta färgband man kan ana längsmed sidorna, och som blir extra färggrant under lektiden.

 

Kännetecken:
Regnbågen är en från Amerika hitförd medlem av laxsläktet. Den känns igen på ett rödviolett band (regnbåge) mitt på sidorna. Regnbågslaxen har prickar på såväl rygg- som stjärtfenor. Den har inte lika stora krav på temperatur och vatten som andra laxfiskar och är därför lättare att odla. På senare år har allt fler odlingar av regnbågslax vuxit upp och regnbågen, som den brukar kallas, har blivit en omtyckt matfisk.
En regnbågslax är ganska ljus i köttet om den odlats i en damm. Om den får gå fritt blir den snabbt rödare i köttet och mörkare i skinnet. Regnbågslaxen saluförs under många olika namn. Den har visst släktskap med de flesta andra laxfiskar men mest med den vanliga laxen. I sitt ursprungliga vatten vid nordamerikanska Stillahavskusten kan fisken bli mycket stor och väga upp till 15 kg. I odlat tillstånd hos oss kommer den sällan över 5 kg. Vanligast är fiskar strax under 1 kg. Felaktigt kallas den ibland forell. På tyska heter regnbågen "regenbogenforelle".

Lek- och fångstplats:
Fisken förekommer i odlingar, i både sött och salt vatten runt om i Sverige. Den leker på våren i Sverige, normalt dock utan att reproducera sig.



Här nedan så finner du några klickbara länkar till goda recept.

 
Laxspett  
Svensk Fisks hemsida
med bla recept
  Laxkotletter med champagnesås  
  Svensk Fisks hemsida    
Halstrad gravlax med dillstuvad potatis och citronsallad Lax och penne i gorgonzolasås Laxfilé i potatisrock med örtsmör
Mer laxrecept finner du om du klickar här: